Фестивал на съвременното китайско кино

plakat

Най-обичното (最爱)

 реж. Гу Чануей, 2011 г.

в главните роли: Джан Дзъ-и, Гуо Фучън

драма/романтичен, 100 мин.

 

Първият филм, продукция на КНР, който засяга парещата тема за СПИН в Китай и в частност скандала с незаконната продажба на кръв, разразил се през 90-те години. “Събирачите на кръв” започват да изкупуват ценната течност от селяните от районите на провинции Хънан, Шанси и Анхуей, което води до масово заразяване с вируса на СПИН и хиляди хора загубват живота си.

За разлика от западните филми, посветени на темата – “Най-обичното” не е нито депресиращ, нито насочен към личните преживявания на заболелите, и успява да предаде силното азиатско усещане за общество – сливащо в едно и добро, и лошо.

Във филма участват известната китайска филмова звезда Джан Дзъ-и и хонконгският „крал на попа“ Аарон Куок (Гуо Фучън), в ролите на младите Дъ И и Цин Цин – ХИВ-позитивни, рискуващи всичко в търсене на своя последен шанс за щастие.

“Най-обичното” е резултат от четиригодишната отдадена работа на режисъора Гу Чануей, известен с работата си върху едни от най-големите кино продукции в историята на китайското кино, сред които и  “Сбогом, моя спътнице”.

Награди и номинации:

Награда “Златен Кон” от филмовия фестивал в Тайпе “Златен Кон”, 2011 г.

 

Препратка към рекламното видео:

">

 

12 March 2015