ТВОРЕЦ БЕЗ ГРАНИЦИ – НИКОЛАЙ ГУНДЕРОВ

Среща с творчеството на известния поет, драматург, режисьор и актьор Николай Гундеров предложи на шуменци Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Инициативата е по проектната програма „Творец без граници – Николай Гундеров”, защитена в партньорство със СНЦ “Мисия Култура” пред Общински фонд „Култура”.

Приятели, колеги, преподаватели и почитатели на твореца се събраха на своеобразен театрален джем сешън. Водещ бе поетесата Роза Боянова, ръководител в недалечното минало на детско литературно студио „Камбанка” и откривател на поетичния талант на Николай Гундеров. Виртуално слайдшоу с видео откъси от филмови и театрални участия на шуменския автор, фото изложба с избрани моменти от личния и творческия му път посрещнаха гостите на вечерта.

В рамките на програмата се състоя премиера на пиесата „Хористи” (двуезично издание на български и чешки език) с автори Николай Гундеров и Димитър Събов, спечелила Наградата за драматургия на Международния фестивал „Нова българска драма 2014”. Кратки сценични откъси от нея представиха актьорите от Общински театър – Казанлък Стоян Руменин и Георги Атанасов, както и актьорите от шуменския театър „Васил Друмев” Стефани Лечева и Валентин Ченков.

Със свои авторски песни Георги Георгиев, композитор и китарист на група „Остава”, допълни музикалната атмосфера на вечерта. Събитието завърши с избрани театрални сцени от пиесата „Фенове” от Елин Рахнев, постановка на казанлъшкия театър под режисурата на Николай Гундеров.

Верен на своето премерено чувство за хумор, спонтанност и стремеж да общува с публиката без посредник талантливият шуменец създаде истински празник на духа за многобройната публика.

 

12 December 2014