Полуживот – книга 1: Полулош / Сали Грийн

Ако сте харесали “Игрите на глада“, то “Полулош” ще ви покори – като идея, като стил, като ефектно осъществена художествена цел.

Какво е да си полулош? Немного лош? Наполовина лош? А другата половина тогава каква е? И откъде идва лошотията? По гените ли се предава от баща на син?

Натан, син на най-издирвания черен магьосник в Европа, прочул се с кървавите си безчинства и невероятните умения (сред които да се превръща в хищен звяр и да лети), не изглежда много склонен да поеме по стъпките на печално известните си предци. Още повече че майка му е от Белите, другият клон на извечно враждуващите магьоснически страни. Изоставен от едните и отхвърлян от другите заради смесения си произход, Натан трябва сам да се оправя в живота, който му сервира изпитание след изпитание, а в промеждутъците (обикновено когато го пленят и го хвърлят окован в клетка) си блъска главата (стига да не въздиша по възлюбената си и недостижима Аналис) върху сложни уравнения от следния тип: ако 1/2 лош е равно на 1/2 добър и съкратим дробите, както се учи в училище, какво излиза, че лош е равно на добър?!

В дебютния си, страшно увлекателен, роман Сали Грийн забърква смайваща смесица от приключения, магии и вълшебства (най-силното от които май ще се окаже любовта, но това ще стане в следващите две части от трилогията) по пътя на съзряването на едно необикновено момче в съвременния свят.

“История за едно оцеляване, която изисква огромна проницателност и издръжливост от своя протагонист. Полулош е велика книга!”
Елън Клайн, “Hooray for Books!”

“Фентъзи история, която се занимава с чувството за справедливост и залага на традиционния дискурс за черната и бялата магия. Книга, която ни запознава с феноменален персонаж, предлага интересен, новаторски разказ и показва, че черното и бялото не са толкова еднозначни, и че нещата никога не са толкова прости.”
Сара Хайнс, “Eight Cousins Bookstore”

“Блестящ дебют – уникално четиво, което не ти дава покой. На моменти смразява кръвта, друг път къса сърцето. Ще ви преследва дълго.”
Мари Лу

“Брутален, съкрушителен роман, в чието ядро е залегнала хипнотична история. Вярвайте ми, тази книга е голяма.”
Sun on Sunday’s Fabulous magazine

25 September 2014