Науката без досадните подробности / Иън Крофтън

Чудаци, куриози, щури експерименти и диви хипотези.

Досаден ви е законът на Ом? Писнало ви е от статистика? Повръща ви се от числото на Авогадро? Ентропията ви изпълва със смъртна скука, а глобулините не предизвикват у вас нищо друго освен униние? Тогава имате спешна нужда от една доза от “Науката без досадните подробности”.
Тази хронология на научните куриози обхваща множество ексцентрични теории, откачени експерименти, щури професори, съмнителни знахари, дяволити шегобийци, заблудени спецове и безценна купчина отчаяни и съвършено безпочвени хипотези.
Ще прочетете всичко за съветските опити да се създаде хибрид между маймуна и човек; за убедеността на сър Джон Хершел в хранителната стойност на дървените стърготини; за Дарвиновото проучване върху музикалността на земните червеи; за френски лекар, който си инжектирал екстракт от тестисите на морски свинчета; за мъжа, който се опасявал, че силата на прилива може да придърпа Луната опасно близо до Земята; за експеримента, който трябвало да докаже, че душата тежи точно 21 грама.
Това са само няколко от цветистите и изумителни истории, поместени между кориците на “Науката без досадните подробности” – от възвишените до абсолютно смехотворните, като се набляга предимно на вторите.

Трепери!… когато радиоастрономите прихващат мистериозния сигнал “Уау!” от далечния Космос!
Изахкай!… когато математиците извадят число, което е толкова голямо, че не може да се смести в познатата ни Вселена!
Диви се!… когато смъртоносните лъчи на Архимед унищожават кораби преди повече от 2000 години!
Смей се!… когато разсеяният Айзък Нютон сверява часовника си, следейки за времето по яйцето!
Нека ти се повдигне!… когато съветски хирурзи присаждат глава на пале върху раменете на вече възрастно голямо куче!
Впечатли се!… от вкуса на малини в центъра на Млечния път!
Удиви приятелите си!… с истории за сополити, прескочени секунди, светещи бради, летящи монаси, маймуни, които си чистят зъбите, намигащи трупове, древни парни машини, радиоактивни свещи, кал за ядене и много, много още…
Цялата чалната наука, за която всъщност не ти трябва да знаеш.

Иън Крофтън е авторът на бестселърите “Историята без цензура“, “Любопитна хронология на света” и “Изчезналите“.

25 September 2014