Улица “Камелия” / Мерсе Родореда

Мерсе Родореда /1908-1983/ заема почетно място сред класиците на ХХ век в каталонската литература. Пише разкази, романи, поетична проза. Тя е първата писателка получила високото отличие “Почетна награда за каталонска литература”.
Сесилия Се започва разказа за живота си със съдбовните думи, които изразяват драмата, белязала съществуването й: “оставили ме на ул. “Камелия”, до една градинска порта и нощният пазач ме намерил призори…” Стопаните на къщата приемат подхвърленото дете и го отглеждат грижовно, с обич, но не могат да запълнят празнотата, породена от липсата на корени в душата на вече отрасналото момиче.
Сесилия бяга от този дом и се впуска в живота в тежките години на следвоенна Барселона. Минава през различните нива на проституция: от улицата до луксозни къщи и коли. Дълбоко в съзнанието й е залегнала нуждата да намери баща си. Попада на различни мъже – влюбени, жестоки, скъперници, щедри или не с ума си, и накрая постига мир в душата си и нежност там, където най-малко е очаквала.

25 August 2014