Богдана Карадочева: Песента е послание и е важно какво казваш!

За респектиращия път в музиката и рецептата за успех – малко късмет, но най-вече труд, талант и последователност; за музиката преди и сега и отговорността да си на сцената; за поколението на българските естрадни певци, пеещо по текстове на поети, и младите изпълнители днес, които сами си пишат текстовете, но колко поезия всъщност са прочели, а песента е послание и е важно какво казваш; за любовта към Париж и страстта към френската изисканост и маниер в музиката и не само, но и за обичта към България; за големите срещи в личния и в професионалния живот; за съвместния път ­– това бяха част от темите на разговора с певицата Богдана Карадочева и композитора Стефан Димитров. Двамата са едни от най-успешните и обичани български изпълнители и гостуваха в Шумен по покана на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” за представяне на автобиографичната си книга „Безнадежден случай” – луксозно, богато илюстровано издание, замислено и реализирано не толкова като равносметка на живота и кариерата им, колкото като книга с прозрения за любовта, сцената, приятелствата и предателствата, компромисите и успеха. Като част от тези прозрения страниците на „Безнадежден случай” предлагат незабравими срещи и спомени за творци като Георги Минчев, Лили Иванова, Емил Димитров, Стоянка Мутафова, Васа Ганчева, Михаил Белчев, Вили Казасян и още много други.

Богдана Карадочева е с впечатляваща биография на певица с международен успех – пее от 14-годишна възраст, записала е около 500 песни, сред които и най-популярните песни на френския шансон, поради което и днес я определят като българската кралица на шансона. Тя е и първата българска певица, която печели Голямата награда в Международния конкурс за изпълнители на фестивала „Златният Орфей” през 1969-та. В следващите години печели овациите на публиката на редица международни фестивали и пее със звезди като Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефин Бекер.

За певицата с кадифения глас Стефан Димитров казва: Най-голямото качество на Богдана е, че е талантливо родена. Има много специфичен глас, има отношение към фразата и е много въздействаща. Тя е и много интуитивна и ми подсказва образи и настроения, когато създавам музика.

Стефан Димитров е сред водещите композитори в българската забавна музика. Композира музика за песни, оркестрови пиеси, театрална и филмова музика, като през годините много от песните му са наградени на фестивала „Златният Орфей”. Последният му проект е музиката за балета „Сънят на Пилат” по романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита” – постановка на световната величина в хореографията Василий Медведев. През годините композиторът е бил директор на Канал 1 на БНТ и на Нова телевизия, генерален директор на БНТ, директор на програма „Христо Ботев” на БНР. Автор е и на редица тв предавания по БНТ и Нова телевизия.

Богдана Карадочева за Стефан Димитров: Най-голямото му качество е, че Бог му е спуснал от небето талант. Странно как светът около него се превръща в музика.

Срещата с Богдана Карадочева и Стефан Димитров бе осъществена с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

17 September 2021