Тихомир Тричков с фотоизложба от Африка

„Източна Африка – между Саваната и Океана“ е осмата поред фотоизложба, която Тихомир Тричков представя в родния Шумен.

Тридесет и деветте фотографии, избрани между хилядите, заснети в  Кения, Танзания и Уганда, са експонирани в Изложбена зала на библиотеката и могат да бъдат разгледани до 19 септември.

Тихомир Тричков, който от години живее и работи в САЩ, е снимал по целия свят, но най-интересният континент за него е Африка – впечатлява го с различния си ритъм на живот, с чисто човешките истории, които предлага, и най-вече с уникалното си природно богатство, със съхранената единствено тук автентична връзка между човека и природата.

Затова и неслучайно акцентът в настоящата му експозиция е неповторимата фауна на континента от защитени територии като Самбуру и Масай Мара в Кения, Нгоронгоро и Тарангире в Танзания и др.

Африка е мястото, на което Тихомир Тричков винаги ще се връща. Черният континент е първата му фотографска дестинация – преди девет години повече от месец живее като доброволец фотограф в дом за сираци в Кения.

Сега се връща тук, любопитен да разбере какво се е променило през изтеклото време и за да установи, че континентът, въпреки бедността, е съхранил голяма част от природните си богатства, а хората тук са злато. Пак по думите на фотографа, природата и хората на Африка са това, което винаги ще го връщат тук.

Всъщност следващата дестинация, която обмисля, включва Виетнам, Китай и Южна Африка – Намибия и Ботсвана.

02 September 2021