Защитени проекти пред Общински фонд „Култура”

Дейности по два проекта, защитени в партньорство със СНЦ „Мисия Култура” през Общински фонд „Култура”, стартира Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.

Идеята на проекта „Творец без граници – Николай Гундеров” е осъществяването на програма, която да разкрие в по-широк аспект профила на известния шуменски поет, драматург, режисьор и актьор в контекста на визитката на Шумен – град, имащ потенциала за участие и отворен към мултикултурния диалог с културното пространство навън. В съответствие с проектната идея предстои реализиране на двуезично издание на български и чешки език на пиесата „Хористи” – номинирана в раздел „Авторски прочит” на XXIII Международен фестивал „Друмеви театрални празници” – 2014; подготвяне на видео презентация на откъси от реализирани в България и чужбина пиеси и филми на режисьора и актьора; представяне на фотоизложба за твореца; реализиране на творческа среща с Николай Гундеров с промотиране на проектното издание на пиесата „Хористи” и с театрално-сценичен прочит на откъси от нея; създаване на филмов продукт от срещата с Гундеров.

С втория проект – „Лятна фотошкола за деца „Шумен през моите очи”, библиотеката продължава дългогодишната си традиция да предлага на шуменските деца възможност за развитие на техните заложби, талант и дарования и алтернатива за приятна, полезна и интересна ваканция. В рамките на проекта в периода 14 юли – 29 август библиотеката организира занятия в две възрастови групи: за деца от първи до четвърти клас – всеки понеделник и четвъртък в посочения период от 10.00 до 12.00 ч. и за деца от пети до седми клас – отново от 10.00 до 12.00 ч., но всеки вторник и петък. Участниците във фотошколата ще бъдат запознати с историята и тънкостите на фотографското изкуство и ще имат възможност да развият усет за естетика на фотографските изображения, както и да придобият или усъвършенстват фотографските си умения в предвидените практически занятия.

30 June 2014