Румен Стоичков за малко познатата България

С представяне на последните си книги „По билото на миналото”, „Ожадняла река” и „Сърце на длан” в библиотеката гостува Румен Стоичков – дългогодишен журналист в Българското национално радио и водещ на предаването „Нощен хоризонт” с над 1200 радиопредавания, чиито записи сега са в Златния фонд на медията.

Новите заглавия на Румен Стоичков продължават традицията на предишните му книги да са репортажи пътеписи от предимно непознати, а в немалко случаи и изчезващи български села, представени с красивата си природа, със събраните житейски истории, предания, легенди и криещи се в тях късчета от националната ни история, късчета, които иначе времето безвъзвратно би заличило. В текстовете, уверява авторът, няма и думичка художествена измислица; книгите представят единствено думите на хората, разказаното от тях, както и лично направените от него снимки, попълващи вече един личен архив от близо 350 000 фотографии. Мнозина с основание определят книгите на Румен Стоичков като пътеводител из историята и красотите на България, предназначен, по думите на автора, за всеки, който иска да научи нещо повече за родината си, за всеки, чието сърце трепва, когато чуе името България.

За журналистическата си дейност е отличен с множество награди: специалната награда на Медийния фестивал в „Албена” през 2005 г.; годишната награда за 2007 г. на Съюза на българските журналисти в раздел „Радиожурналистика”; втора награда за репортаж от Източните Родопи в конкурс по проект „Новото тракийско злато” през 2012 г.; националната награда „Златна кана” на Фондация „Съкровищата на Панагирик” през 2015 г. за цялостно журналистическо и литературно творчество и обществена дейност. През 2015 г. е номиниран от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите за приза „Пазител на традициите 2015” и печели наградата и на журито, и на публиката в категория „Личност”. Три пъти е отличаван с грамота в категория „Радио” на медийните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората”.

Срещата с Румен Стоичков бе осъществена в финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

25 November 2020