Без резервации / Алис Стейнбах

Пътешествията на една независима жена.

“През целият си живот аз бях независима жена”, това казва за себе си журналистката и носител на “Пулицър” Алис Стейнбах. “Сама взимах решения и правех избори, сама плащах сметките си и сама чистех снега пред къщата си. Но бях развила друга зависимост – да приемам себе си според мнението и очакванията на другите. Но коя бях всъщност?”.
В търсене на отговор на този въпрос и точно, когато мисли, че нищо не може да се промени Алис Стейнбах предприема едно необикновено пътешествие до някои от най-красивите места по света: Париж, където намира сродна душа; Оксфорд, където се записва на творчески курс; Милано, където се сприятелява с млада жена, дни преди сватбата ѝ. По време на това вълнуващо пътуване из Европа съдбата ѝ поднася различни изненади и неприятни емоции, но такъв е животът – устройва ни засади със страхотно безразличие, като променя нас и хората, които обичаме. А целта е да стигнем до края на пътуването, където умът ще намери покой в тишината на сърцето.

“Когато започнах своето пътешествие от Балтимор, имах запазен хотел в Париж, почти резервиран апартамент в Лондон, запазено място в оксфордския курс и самостоятелна стая в шотландска овцевъдна ферма. Всичко останало щях да уреждам на място.
Дори най-гъвкавите планове обаче могат да бъдат осуетени. По време на пътешествието животът ми поднесе няколко неприятни изненади. Докато пътувах към Шотландия, получих съобщение за внезапната смърт на моя близка роднина и се върнах в Балтимор за погребението ѝ. По-късно друг неотложен семеен проблем промени плановете ми. Такъв е животът – устройва ни засади със страхотно безразличие, като променя нашата съдба и на хората, които обичаме.”
Алис Стейнбах

“Книгата на Стейнбах е много повече от интересен пътепис. Докато пътува из Европа, авторката размишлява върху живота си и споделя какво е да си самотна жена на прага на старостта.”
Остин Американ-Стейтсман

“Стилът на Стейнбах е шлифован и професионален. Находчивите й описания на случайни познати ги превръщат в живи, пълнокръвни хора.”
“Глоуб енд Мейл”, Торонто

“За всеки, който разглежда с копнеж туристически брошури или мечтае да обиколи света, голямото пътешествие на Стейнбах ще бъде източник на удоволствие и вдъхновение.”
Клуб “Книга на месеца”

16 November 2020