Музикално-поетичен спектакъл в Деня на музиката и поезията

Многоликостта на живота, поднасящ и добро, и зло; и радост, и тъга; и светлина, и тъмнина – това представя авторският музикално-поетичeн спектакъл, с който поетесата Павлина Йосева и музикантът Надежда Цанкова гостуваха в Шумен по покана на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Деня на музиката и поезията 1 октомври.

Павлина Йосева – автор на текстовете и изпълнител в спектакъла, е родена в Шумен, града, който и в поезията й, и в сърцето й „… живее под баира, дето е пораснала душата ми. / Белият баир, повит с чимшири, перуникa и небе за качване…”, града, за който преди началото на представлението тя развълнувано сподели: „Почти през целия си живот живях в София, бях и в чужбина, но няма по-красиво място от Шумен, което вълнува душата ми. Да се надявам един ден Господ да ми даде време да се върна и да довърша живота си тук…”

Познаващите Павлина Йосева я определят като многоцветна, изпълнена с несекваща енергия, непобираща се в рамки и определения и за това свидетелстват и разностранните й творчески интереси, обединени от вярата й, че изкуството осмисля живеенето и пришива криле на нашите дни и нощи. Завършила е режисура и операторско майсторство, но освен режисьор и оператор на няколко документални филма, тя е и актриса на свободна практика, автор на моноспектакъла „За живота от нещата”, както и на поетичните книги „Еротика по селски” – първата книга на североизточен диалект, „Трудна за сънуване”, „Още тишина”, „И тъмното почва да свети” и двуезичната „Отвъд тишината”, преведена на руски от Христо Граматиков и представена в Дома на писателя в Санкт Петербург. Павлина Йосева е носител на три национални литературни награди, член е на Дружеството на писателите в Шумен и на Градския писателски съюз в Санкт Петербург. Четири години живее в Испания, където ръководи театралната секция на Международната асоциация за българско изкуство по света. Сред творческите й интереси е и рисуването – има осем самостоятелни изложби у нас и в чужбина. На аудиторията е известна и от участието си в „България търси талант”.

Надежда Цанкова – автор на музиката и в двете части на спектакъла – „За хубавото на лошото” и „Тъмното свети”, композира и изпълнява музика на китара, кавал и тъпан.

Гостуването на Павлина Йосева и Надежда Цанкова в Шумен бе осъществено с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

05 October 2020