Но-Уи / Лидия Димковска

Романът е построен като дневник, който започва през 2009 г. в Сплит, Хърватия, а после разказът се връща във фашисткото минало на Италия през 1939, а сюжетът се пренася в Сицилия. Между тях са две морета – Адриатическо и Тиренско – всяко със свой син цвят. Тази “двойственост” не е случайна – тя е политически фон на разказа, преплетен с историческите факти и събития.
Върху този фон се развива дълбока, емоционално поднесена любовна история и то като монолог на всеотдайната женска чувствителност. Така и заглавието “Но – Уи” става ясно: то е френското “Non-Oui”, но изписано на кирилица. Защото така се “сглобява” името на главната героиня Не-да (от Неделька).
Някои рецензенти определят “Но – Уи” като винтидж роман. Ала това не е толкова съществено, защото не носталгичната романтика, не търсенето на ретро атмосфера привлича читателите, а интересните сюжетни ходове, ярките характери, вълнуващите им преживявания, които държат вниманието при прелистване на страниците.
След издаването в България на “Скрита камера” (2010) и “Резервен живот” (2015) авторката Лидия Димковска, доскоро по-известна като поетеса, вече налага името си и на талантлива белетристка, справедливо получила популярност и извън родината си.
Лидия Димковска е един от най-силните и оригинални гласове в съвременната македонска литература. Родена е в Скопие (1971), където завършва общо и сравнително литературознание в университета “Св. св. Кирил и Методий”. Има докторска степен по румънска филология от Букурещкия университет. Автор е на четири поетически книги и на два романа: “Скрита камера” и “Резервен живот”. Носител е на престижни литературни отличия, между които е и Наградата за литература на Европейския съюз за 2013 г. Живее и работи в Словения.

10 August 2020