Проф. Анри Кулев за „Ориент SEXпрес”: Какво по-нормално от тялото човешко!

Мнозина вероятно ще кажат, че едни такива саркастични, сатирични рисунки са в жанр, който няма чак толкова тежест, но от професионална гледна точка това съвсем не е така. Ако се вгледа в тях, човек ще открие таланта на един голям рисувач; ще открие авторски изказ, пълен със самоирония към хората и въобще, с много подсказки и размисъл.

Елементарно е да се нарекат еротична рисунка, защото, макар и облечени в еротична форма, те са нещо много по-дълбоко – така директорът на Галерия „Поморие”, художникът Милчо Талев, коментира рисунките на проф. Анри Кулев при представянето в библиотеката на албума му „Ориент SEXпрес” и на изложбата акварелни рисунки от него.

Албумът – луксозно, двуезично издание на Нов български университет, представя 300 илюстрации; гостуващата в Шуменската библиотека изложба – 50 от тях, а иначе картинките, както ги нарича проф. Кулев, са много повече – над 3000. Всичките, припомни авторът при гостуването си в библиотеката, са печатани във в. „24 часа” в продължение на 25-30 години.

Всичко започва много срамежливо, казва проф. Кулев и уточнява – темата, свързана със секса, трудно пробива не само в България, но и по света. Вътрешно човек е много разкрепостен, но външно същият този човек, особено българинът, е в същата степен затворен и дълбоко в себе си пуритан. Когато е сам вкъщи, може да говори всякакви работи, но публично, като види такива картинки, изведнъж е възмутен. За проф. Кулев обаче темата е важна, особено по отношение на по-младите. Липсата на сексуално възпитание в българското училище и неловкото подхилкване на родителите при първите наивни въпроси у децата са пагубни и могат да доведат до патологии, докато нормалният разговор през училищата, през образованието, през изкуството, въвеждането на темата в още ранна детска възраст – всичко това предполага възможност някак по-спокойно да бъде планиран по-нататък животът на младия човек. Сега сексуалното възпитание идва някъде от улицата, от рефлексите, от дворовете, а темата е толкова човешка – какво по-нормално от тялото човешко, от женското, от мъжкото, от срещата между двете и от красотата, която се ражда от това. За проф. Кулев рисунките си струват и заради усмивката, заради социалния им контекст с малка доза ирония, заради диалога им с човека, който ги гледа.

Проф. Кулев е автор на множество карикатури, графики, анимационни ескизи и живописни творби, които представя в самостоятелни изложби в страната и чужбина, а също и публикува на страниците на вестниците „Култура”, „24 часа” и „Преса”. Наред с това е сценограф и режисьор на театрални постановки, както и режисьор на повече от седемдесет игрални, анимационни и документални филма. От близо тридесет години преподава анимационна режисура в Нов български университет. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна и журира редица международни фестивали, сред които Световният фестивал на анимационния филм Анси’87 във Франция, Световният фестивал на анимационния филм Варна’89, двата фестивала през 2010 – Световният фестивал на анимационния филм „Хирошима” в Япония и фестивалът „Послание към човека” в Санкт Петербург, и др.

Срещата с проф. Анри Кулев бе осъществена с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД, а гостуващата изложба „Ориент SEXпрес” може да бъде разгледана в обновеното галерийно пространство на библиотеката до 24 юли.

26 June 2020