Писма до мъртвите с любов / Ава Дилийра

“Влюбих се в тази книга. Тя е не просто зашеметяващ дебют, а ясна заявка за нов дързък литературен глас!”
Стивън Чбоски, автор на “Предимствата да бъдеш аутсайдер

Всичко започва с едно домашно по литература – очаква се учениците да напишат писмо до починал президент, велик учен или философ, но за Лоръл истинският порив я отвежда другаде. Тя избира да пише на Кърт Кобейн, защото невероятната ѝ сестра Мей е била луда по музиката му и също като него е починала млада. Скоро Лоръл успява да напълни цялата си тетрадка с писма до хора като Джанис Джоплин, Хийт Леджър, Амелия Еърхарт, Джуди Гарланд и Ейми Уайнхауз, но така ѝ не показва написаното на учителката си. Тя споделя с мъртвите за новото училище, за новите приятелства, за разбитото си семейство, за първото си истинско влюбване и – най-важното – за болката от загубата на Мей. Както и за тяхната тайна.

“Идеята за тази книга се роди внезапно – заглавието дойде само, заедно с образа на момиче, което пише писма на починали известни личности, за да се справи с личната си трагедия. Очарована съм поп културата и начина, по който тя ти дава чувство за принадлежност и възможност да разбереш себе си, особено за хора, които са изправени пред травма или се чувстват изолирани по някакъв начин.”
Ава Дилийра
“Скъпа Ава, книгата ти разби сърцето ми и после отново го събра. Също както Кърт, Джанис, Амелия и всички други, които са си отишли, но все пак са някак тук, “Писма до мъртвите с любов” оставя неизличима следа.”
Гейл Форман, автор на “Да остана ли?” и “Аз бях тук

12 May 2020