До последен дух / Рашко Младенов

“За приятелите си известен като Рашко, за неприятелите си – не знам и не ме интересува как е известен. С “До последен дух” той ще ви поведе на едно необикновено пътешествие, сравнимо и с “1001 нощ”, и с най-разюзданите фантазии на Жул Верн. С важното уточнение, че за разлика от изброените класики, неговото пътешествие наистина се е състояло. И няма никакви изгледи скоро да приключи.

В това житейско пътешествие нашият смел Немо – или Маруф, ако предпочитате – ще ви заведе в най-необичайните кътчета на планетата (от Коньовица та чак до устието на река Нигер); ще се сражава с вас и заради вас с чудовища, по-страшни и от морските, защото няма по-страшни чудовища от хората; ще ви покани на футболен мач в джунглата и на презокеанско приключение; ще ви научи дори как да ходите в тоалетната с арфа.

Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги прочетат за пръв път. Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младенов. Добре дошли. И блазе ви.”
Димитър Стоянович

Рашко Младенов е театрален и филмов актьор. Роден е на 8 февруари 1947 г. в София. Завършва столичното музикално училище и ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. Започва творческия си път в Русенския драматичен театър, а по-късно играе в трупите на Театър “София” и Младежкия театър. Участвал е и в редица български филми: “Маргарит и Маргарита”, “На чисто”, “Слънчев удар”, “Компарсита”, “Снимки за спомен”, “Игра на любов”, “Леталото”, “Пътят на музикантите” и др. Бил е директор на Сатиричния и на Благоевградския театър. Преподавал е пиано в Мексико, работил е в Българския културен център в Москва, а през 2017 г. става министър на културата в служебното правителство.

25 November 2019