Реката на рая / Хосе Мария Мерино

“Реката на рая” е разтърсващ роман за една любов – реална и изпепеляваща, преминала през изпитания и препятствия, през измяна, предателство и разкаяние.

Даниел и Тере се срещат и влюбват. Чувствата им са силни и спонтанни. Двамата прекарват щастливи мигове по време на почивка в девствена лагуна, сравнима с библейския рай – Едем. Но след това се сблъскват челно с живота. Тере прави научна кариера, която я отвежда в САЩ. Даниел се отдава на изкушенията, които ежедневието му предлага. Двамата се оказват слаби, за да защитят чувствата си, но любовта е по-силна и от самите тях.
“Реката на рая” – книга за това, че имаме предпоставки да бъдем щастливи, но изпускаме много възможности и така пропускаме моментите, които ни доближават до онова, което би могло да бъде раят. Драмата ни е в липсата на искреност, в това да не си способен да кажеш истината или да я изречеш наполовина. Така се превръщаме в същества, които само рушат – и любовта, и самите себе си. Романът “Реката на рая” е най-значимата творба на Хосе Мария Мерино (р. 1941 г., член на Испанската кралска академия), оценена високо от критиката и читателите. С нея писателят печели едни от най-големите награди в Испания – Националната награда за литература (2013 г.) и Наградата на критиката в Кастилия и Леон, а “Ел културал” и “Ел мундо” обявяват книгата за най-добър роман на годината.

10 September 2019