„Бабино наследство” или Българският дух в 37 автентични носии

Тридесет и седем автентични фолклорни носии от всички етнографски области на България представя етнографската изложба „Бабино наследство”, организирана в библиотеката от Албена и Иван Стоянови, създатели на сдружение „Български традиции и обичаи”.

Носиите, разкриващи уникалното съчетание на тъкани, багри и везба в традиционното българско народно облекло, са на 100 и повече години. Единственият костюм в експозицията, който не е автентичен, но е изработен с оригинални материали и по автентична технология, е мъжка носия от Смядовския край от края на XVIII – нач. на XIX в. Автентичен костюм от този край не може да бъде открит, защото по време на османското робство Смядово е многократно опожарявано, разказва Албена и допълва, че преди да пристъпят към възстановяването на носията, тя и съпругът й правят двегодишни проучвания в архиви и музеи, включително в Етнографския отдел на Регионалния исторически музей в Шумен. Много им помага и картината на Иван Мърквичка „Млад мъж от Шуменско”, представена в издадената в Лондон през 1915 г. книга „Bulgaria by Frank Fox”. В изработката пък им помага майсторът везбар Росица Тодорова, която прави ризата на носията; останалото е дело на Албена, на която предстои да допълни костюма с връхната му дреха – антерия.  Костюмът от Смядовско, уникален със спецификата на характерното за него мъжко забраждане – кушма, печели на събора в Жеравна първа награда за мъжка стилизирана носия. На същия събор първа награда за автентична носия печели и друг, представен в експозицията костюм – булчинската носия от Плевенско. Изложбата показва и автентична женска носия от Крумовградско, атрактивна с т.нар. баджаци (долни гащи); представя и последната си придобивка – моминска капанска носия от Разградско.

Освен тридесет и седем народни носии, в специални витрини експозицията представя и някои от шевиците, характерни за традиционното българско народно облекло, както и занаята терзийство, свързан с неговата изработка. Сред любопитните експонати тук е миниатюрна ютия от кр. на XIX в., използвана специално за приглаждане на гайтани.

Богатството в „Бабино наследство” е събирано с много любов повече от десетилетие, понякога елемент по елемент. Сред дълго издирваните компоненти, които днес са част от „Бабино наследство”, са елементите на женската носия от Гюмюрджина, Беломорска Тракия; кърпата за забраждане към женската носия от Хасково – прешовка; престилката към родопската носия от с. Давидково и много др.

Уникалната изложба, представяна за първи път в Североизточна България, ще гостува в библиотеката до 18 септември, като за всяка от носиите Албена и Иван са готови да разкажат на посетителите и по нещо интересно, свързано със спецификата на костюма и неговата изработка или пък с неговото придобиване.

10 September 2019