Монголия в тридесет и три кадъра

Фотографската изложба „Монголия”, експонирана в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, е шестата поред фотоекспозиция, с която Тихомир Тричков представя в родния Шумен своите пътешествия и срещи по света. Престоят му в Монголия е само две седмици, но те са предостатъчни за опитния фотограф, за да запечата във впечатляващи кадри както суровата, но по своему уникална природа на страната, така и автентичния бит и традиции на местните хора. Повод за това му пътуване са фестивалът „Златният орел” – атрактивно състезание по лов с орли в Западна Монголия, ежегодно провеждано в началото на октомври, и северните елени, отглеждани на границата между Сибир и северната част на страната. Снимките на Тихомир Тричков показват обаче много повече от това – всеки кадър е отпечатък на учудващо оцеляла до днес и слабо повлияна от модерното общество номадска култура. Сред акцентите в изложбата са и красивите степни пейзажи, навяващи усещане не толкова за безкрайна пустота, колкото за пространство, в което човек може да открие себе си.    

Фотоизложбата „Монголия” може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до 18 септември. А отсега последващи изложби обещават осъществените вече пътувания на Тихомир Тричков в Ирландия, Мадагаскар, Мавриций и Южна Африка, както и предстоящите му пътувания в Мексико – във връзка с миграцията на пеперудите, и в Коста Рика, привличаща с живота на хората там.

Тихомир Тричков е роден в Шумен, но от години живее и работи в САЩ. Завършва курс по фотография в Калифорнийския университет, член е на Националното географско дружество на САЩ и вече има своите признания в областта на голямата си страст – фотографията. Снимка, направена в училище в Момбаса, Кения, му осигурява място на финала в ежегодния фотоконкурс на списание „Смитсониън”. Негова фотография от Перу е избрана за един от фаворитите на туристическия National Geographic.

Предходните изложби, с които фотографът гостува в родния си град, бяха посветени на Кения, Перу, Непал, Еквадор, Исландия и Рила, Куба и Индия.

29 August 2019