Говори / Лори Халсе Андерсен

Един от цензурираните в САЩ романи смъква лицемерния параван от лицето на гимназиалния свят и повдига темата за отношението на обществото към жертвите на сексуално насилие. Историята на 15-годишната Мелинда, в последствие забранявана и цензурирана от училища и библиотеки, се превръща в историята на стотици хиляди подрастващи по света, станали жертва на сексуален тормоз.
Първите десет лъжи, които научаваш в гимназията:

  • ние сме тук, за да ви помагаме;
  • ще разполагате с достатъчно време, за да стигнете до класната стая, преди да е бил звънецът;
  • дрескодът ще бъде задължителен;
  • пушенето в района на училището е забранено;
  • нашият футболен отбор ще спечели шампионата тази година;
  • очакванията ни към вас са големи;
  • училищните психолози винаги са готови да ви изслушат;
  • графикът на учебните занятия е изготвен съобразно потребностите ви;
  • шифърът на гардеробчетата ви е известен единствено на вас;
  • ще си спомняте с умиление за тези години.

От първия момент на новата учебна година в Мериуедър Хай, Мелинда знае, че всичко това са огромни лъжи, поредна безсмислица на гимназията. Тя е изоставена от всичките си приятели и отхвърлена от учениците, защото е извикала полицията по време на партито по случай края на лятото. Никой не иска дори да говори с нея, камо ли пък да я изслуша. Изолирана от всички, Мелинда спира да говори изобщо. Единственият отдушник, който намира, е в часовете по рисуване.
Само така тя може да признае пред себе си какво действително се е случило онази нощ. Как е била изнасилена от момче от по-горен клас – момче, което все още е в Мериуедър и все още е заплаха за нея. Борбата ѝ за оздравяване тъкмо е започнала, когато тя се оказва лице в лице с него още веднъж. Но този път Мелинда е решена да намери своя глас.
“Говори” на Лори Халсе Андерсен, познат като един от най-важните романи за млади читатели вече от почти двадесет години, смъква лицемерния параван от лицето на гимназиалния свят с горчива ирония и достоверност, която ни кара да изтръпнем.
“Говори” е за всички жертви, пред които “един непознат, най-добрият приятел на баща им, приятелят на майка им, дядо им, баща им, техен приятел, треньор, съученик, момчето от онзи купон” захлопва вратата на нормалното и спокойно израстване, пришивайки им безмилостната присъда “изнасилен”. Но най-вече за всички, които отказват да бъдат жертви и които се борят да превъзмогнат случилото се.
“Говори” е и за всички майки, бащи, братя, сестри, учители, приятели, съученици, интимни приятели, съседи, непознати на улицата, които се сблъскват с кошмара на жертвите на сексуален тормоз. Макар и в рамките на художествената фикция, “Говори” крещи с гласовете на хиляди реални съдби, разбити на парченца, и се превръща в един от най-важните романи за младите читатели вече повече от двадесет години.
Лори Халсе Андерсен е американска писателка, която пише за деца от всички възрасти. Книгите ѝ бързо се превръщат в бестселъри, а умението ѝ да поднесе трудни и тежки теми я превръщат в любим автор на стотици хиляди читатели по света. Носител е на множество “ALA” и държавни награди, а книгите ѝ “Говори” и “Chains” са сред финалистите на Националната награда за книги.

12 August 2019