Георги Мамалев за сценичните и житейските си роли

Песни от репертоара на популярния естраден проект НЛО, който създава заедно с Павел Поппандов, Велко Кънев и Катерина Евро, скечове, вицове и театрални монолози представи любимият на поколения българи актьор Георги Мамалев при гостуването си в Шумен по покана на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.

Артистът, който от години покорява публиката с комедийния си талант, гостува за представянето на автобиографичната си книга „Усмихни се, човече!” –  уникална, по думите му, защото е първата и ще е последната в живота му. Поначало не тръгва към създаването й с огромно желание и някаква амбиция, нито пък има литературни претенции – просто разказва истински истории от живота си на писателя Весел Цанков, който ги записва на диктофон, двамата ги редактират, а междувременно тези истории стават все повече и повече, а и в тях са известни актьори, режисьори, сценаристи. Така се ражда книгата, за която, макар и посочен като автор, Мамалев изрично уточнява: „В книгата няма и ред, написан от мен. Единственото, написано от мен, е посвещението.” Георги Мамалев разказва, Весел Цанков описва и така българският читател научава за многобройните забавни истории на актьора зад кадър, истории, в които участват не по-малко популярни и обичани артисти като Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Константин Коцев, Велко Кънев, Павел Поппандов и много други. В „Усмихни се, човече!” Мамалев споделя и весели случки от детството си, от училището, от казармата, дори от семейната кухня – как преди да се наложи като актьор е бил метеоролог и главен градинар, кой бивш министър му е правил гипсов бюст, как е партнирал на мечка, лъв и две магарета, защо свързва раздялата със социализма със стриптийз и много др.

Иначе себе си Георги Мамалев определя като щастлив човек с много късмет. Щастлив, защото единствената му мечта е била да бъде артист – играе от дете в родното си село Мамарчево, и днес тази мечта е сбъдната. Човек с късмет е по ред причини, включително и поради това, че е получавал помощ в точните моменти, при това от хора, за които дори не е подозирал, че съществуват. Към късмета Мамалев прибавя и селското си безстрашие и инат и разбира се – никога нелипсвалото му самочувствие. За разлика от приятелите си от провинциалната сцена и въпреки думите им, че е безсмислено да кандидатства във Висшия институт за театрално изкуство – нисък е, няма да го приемат, Мамалев няма съмнение, че ще бъде приет и ще бъде актьор. И успява – завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев, а след дипломирането си вместо стандартното разпределение в провинцията попада в Народния театър „Иван Вазов”. Днес Георги Мамалев има зад гърба си над четиридесет театрални роли и още толкова участия във филмови продукции. Сред многобройните му театрални роли са Аврам Совалката в „Опит за летене” от Йордан Радичков, Сречко Розмарина и Бато в „Сборен пункт” от Душан Ковачевич, Загорецки в „От ума си тегли” от Александър Грибоедов, Фратю в „Чичовци” от Иван Вазов, Дромио от Сиракуза в „Комедия от грешки” и Пък в „Сън в лятна нощ” от Шекспир, Шура Балаганов във „Великият комбинатор” по Иля Илф и Евгений Петров и др. Сред незабравимите му филмови роли пък са Гошо от „Оркестър без име”, принц Алфонсо от „13-ата годеница на принца”, Стефан Стамболов в „Записки по българските въстания”, капитан Мортимър от „Последни желания” и др.

Гостуването на Георги Мамалев в Шумен бе осъществено с финансовото съдействие на „Алкомет” АД.

01 July 2019