Спомен за Невена Коканова

„Много малко от известните личности, преминават по пътя си с достойнство. Невена Коканова носеше това достойнство.” „Обещах на дъщеря й, че ще отида навсякъде, където ме поканят, защото Невена е любов” – така журналистът Георги Тошев представи своя втори документален филм и нова биографична книга, посветени на първата дама на българското кино Невена Коканова по повод нейния 80 годишен юбилей. Изданието „Невена Коканова. Години любов” съдържа много фотографии от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път, и с много чувство и любов съживяват спомена за една обичана от публиката жена и актриса. Авторът разказа за първите си срещи и интервюта с нея като млад журналист, чийто творчески път започва, благословен от харизмата и доверието на голямата ни актриса.

Филмът, озаглавен „Пътуване”, показва неизлъчвани до сега кадри от интервюта с Невена Коканова, единственото съхранено интервю с нейния съпруг режисьорът Борислав Шарланджиев, с проф. Гриша Островски, Григор Вачков и др., както и непоказвано интервю на актрисата с писателя Емилиян Станев. Георги Тошев разкри малко известни факти от кариерата на Коканова, свързани с немската кинематография и поканата, която тя получава за звездно бъдеще в Западна Германия и която отказва с присъщото си чувство за отговорност към своите близки.

В края на срещата шуменци споделиха с благодарност и вълнение свои впечатления, мисли и лични емоционални спомени, свързани с Невена Коканова.

Георги Тошев е журналист и телевизионен водещ. Автор на документални биографични книги за Невена Коканова, Катя Паскалева, Наум Шопов, Стефан Данаилов и на над 20 документални филма за известни, интересни личности от културата и изкуството от България и света. Специализира журналистика в Ню Йорк, САЩ. Забележителни са авторските му телевизионни поредици „Другата България” и „НепознатиТе”, а също и две години на предаването „Артефакти” в БНТ. Работи като журналист във в. „24 часа”, списание „Лик”. Един от създателите на в. „Дневник” и списание „Едно”. Участва в „Африка. Звездите сигурно са полудели” – риалити на Би Ти Ви. Много пътува, посетил е над 180 страни по света. Казва в едно интервю, че е щастлив човек с професията, която има и обича, „знам си мястото – нито повече, нито по-малко”.

Срещата с Георги Тошев бе осъществена в библиотеката с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

13 June 2019