Гостува Георги Тошев с книгата и филма си за Невена Коканова

Георги Тошев е известен журналист, телевизионен продуцент и водещ, документалист и писател. Роден е в София. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Театралния департамент на Нов български университет. През 1994 г. специализира креативно писане в Колумбийския университет в Ню Йорк, а през 1988 г. специализира артпублицистика в BBC.

Дълги години работи в различни печатни медии – във в. „24 часа” и сп. „Лик”, а също е и сред създателите е на в. „Дневник” и сп. „Едно”. Най-голяма популярност обаче му носят телевизионните продукции, в които участва. В продължение на две години е автор на предаването „Артефакти” по БНТ. През 2008 г. е главен редактор на музикалното риалити предаване „Мюзик айдъл”. Съвместно с BBC, като сценарист на проекта, работи по филма „Четири къщи”, разказващ историята на четири семейства от Ню Орлиънс, останали без домове след урагана Катрина. Сценарист е и в документалните филми „Всички обичат АББА”, „Накъде…”, „Тайният син на Салвадор Дали”, „Мулен Руж: Кабарето на Живота” и др. През 2012-та за филма си „Костурица. Балкански Хулиган” печели Голямата награда на Фестивала за документално кино в Румъния „Документ. Арт”. Автор и водещ е на популярните телевизионни предавания по bTV „Другата България” (от 2000 до 2008 г.) и „НепознатиТЕ” (от 2009-та и в момента), като е единственият българския журналист, на когото Наум Шопов се доверява, за да разкаже историята му във филма „Личен разговор”, част от поредицата „НепознатиТЕ”.

Сред големите проекти на Георги Тошев са изследванията му, свързани с живота на първата дама на българското кино Невена Коканова, а резултат от тях са документалният филм „Невена Коканова. Пътуването” и биографичната книга „Невена Коканова. Години любов”.

06 June 2019